Crkvena povijest
 

Prema zapisima iz Spomen knjige župe Velika Kopanica, Beravci se spominju 1660. godine kao dio tadašnje župe Rastić. Župa Rastić se nalazila u blizini današnje Velike Kopanice, a nestala je nakon povlačenja Turaka sa ovih područja.

Karta sa prikazom položaja mjesta Beravci i Rastić oko 1660. godine.

Od 1758. godine Beravci se spominju kao dio župe Velika Kopanica. U to doba u selu je postojala drvena crkva posvećena sv. Katarini, a mjesno groblje Gradac se nalazilo oko 3 km od sela. Crkva je bila sagrađena od drveta, s drvenim krovom i velikim zvonom ispred nje. Svete mise su se održavale na dan: Sv. Katarine, Sv. Martina, Sv. Andrije, Sv. Tome apostola i Sv. Ane. Do 1761. godine župu su vodili franjevački svećenici, a prvi svjetovni svećenik u Beravcima bio je vlč. Ivan Radinović, župnik župe Velika Kopanica od 1761. do 1788. godine. Prema istom izvoru 1775. godine crkva sv. Katarine se srušila, te su oltar i slika sv. Katarine prenešeni u novo izgrađenu crkvu anđela Blažene Djevice Marije na groblje Gradac.

Današnja crkva Sv. Duha sagrađena je 1869. godine. Oltar, koji se i danas nalazi u njoj izradila je tvrtka iz Rijeke, a naručila ga je obitelj Divić iz Beravaca kbr. 18. Prilikom izrade došlo je do zabune, pa je u Beravce isporučen oltar koji je bio premalen za crkvu. On se danas koristi kao pomoćni oltar, a umjesto njega isporučen je veći oltar koji se i danas koristi.

Tijekom Prvog svjetskog rata, 1916. godine, zbog potreba vojske naloženo je svim crkvama da popišu svoja zvona i predaju ih na pretapanje kako bi se od njih izradili topovi. Iz Beravaca su predana 2 zvona, veliko i srednje, a malo je ostalo. Ono je 1917. prenešeno na župnu crkvu, gdje je ostalo sve do 1920. godine jer su iz župe oduzeta sva osim tog zvona.

Budući da je crkva ostala bez zvona, mještani su naručili novo zvono iz Bjelovara te ga kupili novcem od milodara. Zvono je 2. veljače 1919. godine blagoslovio vlč. Mirko Pejaković. Međutim, novo zvono nije bilo kvalitetno, pa je zbog oštećenja već 1924. godine zamjenjeno s dva nova zvona naručena iz Ljubljane. Veliko zvono je posvećeno sv. Duhu, a srednje sv. Katarini. Zvona je blagoslovio vlč. Josip Šimunić 1924. godine. Od tada se u crkvi nalaze tri zvona.

Tijekom Drugog svjetskog rata crkva je znatno oštećena, te je 1946. godine popravljena i obnovljena. Prilikom elektrifikacije mjesta, 1962. godine, i u crkvu je uvedena struja i postavljena rasvjeta. Iste godine su vršeni radovi na popravku fasade i krova. Radove su većim dijelom izvodili sami mještani.

U potresu 13. travnja 1964. godine znatno je oštećena župna crkva u Velikoj Kopanici, pa se iz sigurnosnih razloga u njoj nije održavala sveta misa. U župi je dogovoreno da se mise preko tjedna i u slučaju lošeg vremena održavaju u crkvi u Beravcima, a nedjeljom u Velikoj Kopanici na otvorenom prostoru. Takav raspored trajao je sve do 22. kolovoza 1964. godine kada je završena obnova župne crkve.

Godine 1969. srušena je stara sakristija te su izgrađene nova sakristija i kapelanija. U obje građevine je uvedena struja.

Do 1973. godine u Beravcima se crkveni god slavio na drugi dan Duhova, ponedjeljak. Te godine došlo je do premještanja crkvenog goda na nedjelju zbog toga što je sve više ljudi bilo u radnom odnosu. Premještanje crkvenog goda odobrio je biskupski ordinarijat na zahtjev mještana Beravaca.

Prilikom uređenja crkve 1983. godine postavljeni su novi metalni prozori, izrađena je nova elektro instalacija, zamijenjene su postaje križnog puta, restaurirani kipovi te postavljen mramorni pod.

U prosincu 1988. godine župu su pohodile misije, a misionari su tijekom božićnih blagdana boravili u Beravcima.

Zadnja obnova crkve je izvedena 1998. godine, pri čemu je crkva prepokrivena, obojena izvana i iznutra, restauruirani su oltari te je postavljeno vanjsko osvjetljenje.

2005. godine je uvedeno plinsko grijanje crkve, a 2006. su instalirana elektronska zvona. Od 2007. do 2010. zamjemnjena je kompletna stolarija unutarnja i vanjska, te je obnovljena fasada na crkvi, kapelaniji i sakristiji. Također su zamjenjeni oluci i sanirana kupola tornja.

U Beravcima je 31. svibnja 2008. godine u 17:00 sati po prvi puta održana Prva pričest za 51 prvopričesnika iz cijele župe. Mali prvopričesnici u pratnji župnika Marka Gaćarića zadnji su ušli u crkvu. Tijekom mise prvopričesnici su imali po neku recitaciju. Sam čin prve pričesti izveli su u pratnji svojih roditelja i prijatelja.

Mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u subotu 18. rujna 2010. godine posjetio je Beravce u župi Sv. Ilije Proroka, Velika Kopanica. Po dolasku u Beravce, u 18:00 nadbiskup je blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju u Beravcima. Okupljenim mještanima kratko se obratio g. Nikola Matijević iz Osijeka koji je donirao sredstva za izgradnju mrtvačnice.

Po završetku blagoslova svi okupljeni uputili su se u crkvu Duha Svetoga gdje je nadbiskup predvodio svetu misu u pratnji mons. Stjepana Karalića, ekonoma biskupije i dr. Drage Tukare, kancelara ureda, te župnika vlč. Marka Gaćarića i vlč. Vlade Mandure, vojnog kapelan. Na početku misnog slavlja nadbiskupa je pozdravio župnik vlč. Marko Gaćarić te mu uputio čestitke za njegovih 50 godina svećenstva i 20 godina biskupskog zvanja. Potom je gospođa Ivana Škripek Kladarić, članica pastoralnog vijeća i voditeljica crkvenog zbora pozdravila nadbiskupa u ime crkvene zajednice Beravaca i ukratko ga upoznala s mjestom, događanjima u selu i crkvom. Poklon kao zahvalu za posjet i uspomenu nadbiskupu uručio je Šimo Kladarić, član ekonomskog vijeća. Nadbiskup mons. dr. Marin Srakić pozdravio je sve prisutne i zahvalo se župniku i svim osobama angažiranim u crkvenoj zajednici Beravaca, te gospodinu Nikoli Matijeviću, za pomoć koju pruža Beravcima i našoj crkvi.

Nakon svete mise nadbiskup se sastao sa župnikom, članovim ekonomskog i pastoralnog vijeća, članicama pjevačkog zbora, ministrantima, čitačima i ostalim osobama angažiranim u crkvenoj zajednici Beravaca. Kratko su razmijenili mišljenja, a potom se zajednički fotografirali ispred oltara.

Posjet nadbiskupa mons. dr. Marina Srakića završio je zajedničkom večerom s mještanima i gostima u Lovačkom domu u Beravcima.

© 2010 Beravci - Design & development by Sklad