Crkva sv. Duha
 

Beravci su filijala župe Velika Kopanica. Crkvena povijest Beravaca seže još iz 1660. godine kada se Beravci spominju kao dio župe Rastić.

U centru Beravaca nalazi se crkva sv. Duha sagrađena 1869. godine. Crkva je tijekom godina pretrpjela razna oštećenja i više je puta renovirana. Uz crkvu se nalaze sakristija i kapelanija sagrađene 1969. godine. Pored crkve se nalazi staro zvono iz 1918. koje je zbog oštećenja zamijenjeno 1920. godine.

Staro crkveno zvono iz 1918. godine
Crkva sv. Duha

2006. godine je u sklopu kanonske vizitacije župe Velika Kopanica, crkvu u Beravcima obišao biskup Đuro Hranić, te se sastao s mještanima.

U Beravcima je 31. svibnja 2008. godine u 17:00 sati po prvi puta održana Prva pričest za 51 prvopričesnika iz cijele župe. Mali prvopričesnici u pratnji župnika Marka Gaćarića zadnji su ušli u crkvu. Tijekom mise prvopričesnici su imali po neku recitaciju. Sam čin prve pričesti izveli su u pratnji svojih roditelja i prijatelja.

Mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u subotu 18. rujna 2010. godine posjetio je Beravce u župi Sv. Ilije Proroka, Velika Kopanica. Po dolasku u Beravce, u 18:00 nadbiskup je blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju u Beravcima. Okupljenim mještanima kratko se obratio g. Nikola Matijević iz Osijeka koji je donirao sredstva za izgradnju mrtvačnice.

Po završetku blagoslova svi okupljeni uputili su se u crkvu Duha Svetoga gdje je nadbiskup predvodio svetu misu u pratnji mons. Stjepana Karalića, ekonoma biskupije i dr. Drage Tukare, kancelara ureda, te župnika vlč. Marka Gaćarića i vlč. Vlade Mandure, vojnog kapelan. Na početku misnog slavlja nadbiskupa je pozdravio župnik vlč. Marko Gaćarić te mu uputio čestitke za njegovih 50 godina svećenstva i 20 godina biskupskog zvanja. Potom je gospođa Ivana Škripek Kladarić, članica pastoralnog vijeća i voditeljica crkvenog zbora pozdravila nadbiskupa u ime crkvene zajednice Beravaca i ukratko ga upoznala s mjestom, događanjima u selu i crkvom. Poklon kao zahvalu za posjet i uspomenu nadbiskupu uručio je Šimo Kladarić, član ekonomskog vijeća. Nadbiskup mons. dr. Marin Srakić pozdravio je sve prisutne i zahvalo se župniku i svim osobama angažiranim u crkvenoj zajednici Beravaca, te gospodinu Nikoli Matijeviću, za pomoć koju pruža Beravcima i našoj crkvi.

Nakon svete mise nadbiskup se sastao sa župnikom, članovim ekonomskog i pastoralnog vijeća, članicama pjevačkog zbora, ministrantima, čitačima i ostalim osobama angažiranim u crkvenoj zajednici Beravaca. Kratko su razmijenili mišljenja, a potom se zajednički fotografirali ispred oltara.

Posjet nadbiskupa mons. dr. Marina Srakića završio je zajedničkom večerom s mještanima i gostima u Lovačkom domu u Beravcima.

 

 

 

Unutrašnjost crkve je oslikana slikama iz Biblije, te ukrašena kipovima svetaca. Oltar koji se nalazi u njoj izrađen je od drveta, a izradila ga je tvrtka iz Rijeke 1869. godine. Na stropu crkve dominira slika "Posljednje večere".

Slika "Posljednja večera" sa stropa crkve
Oltar iz 1869. godine
Slika sv. Petra sa stropa crkve

Mjesno groblje se nalazi u blizini crkve u centru sela.

U selu se nalaze 4 kapele:

    • Kapela Srca Isusovog - sagrađena 1935. godine
    • Kapela Svetog Antuna - sagrađena devedesetih godina na mjestu stare kapele
    • Kapela Svetog Florijana
    • Kapela Svetog Antuna - sagrađena 2002. godine, blagoslovio ju 2003. godine vlč. Marko Gačarić
Kapela Srca Isusovog
Kapela Svetog Antuna
Kapela Svetog Florijana
Kapela Svetog Antuna

U centru sela se nalazi križ sa spomen pločom poginulom branitelju iz Domovinskog rata Josipu Nedeljkoviću.

U suradnji s mjesnim kulturno-umjetničkim društvom "Ivan Goran Kovačić" 2005. godine osnovan je crkveni zbor.

© 2010 Beravci - Design & development by Sklad