O Beravcima
 

Beravci su mjesto koje se nalazi u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije, u općini Velika Kopanica. Od Slavonskog Broda, županijskog središta, udaljeno je 40 km. U selu je oko 250 kuća, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine bilo je 964 stanovnika.

Dio stanovništva je zaposlen u obližnjim gradovima Slavonskom Brodu, Đakovu ili Županji, dok se većina bavi poljoprivredom. Poljoprivredna obiteljska gospodarstva se većinom bave ratarstvom, a u manjoj mjeri stočarstvom.

U centru sela se nalazi i Područna škola "Ivan Filipović" koja je smještena u dvije stare zgrade, a utijeku je izgradnja nove škole.

Beravci su filijala župe Velika Kopanica. Crkva Sv. Duha, sagrađena 1869. godine, nalazi se u centru sela. Mjesno groblje se nalazi u blizini crkve. Crkveni god, "kirvaj", slavi se na dan Duhova.

U Beravcima je 31. svibnja 2008. godine u 17:00 sati po prvi puta održana Prva pričest za 51 prvopričesnika iz cijele župe. Mali prvopričesnici u pratnji župnika Marka Gaćarića zadnji su ušli u crkvu. Tijekom mise prvopričesnici su imali po neku recitaciju. Sam čin prve pričesti izveli su u pratnji svojih roditelja i prijatelja.

Mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u subotu 18. rujna 2010. godine posjetio je Beravce u župi Sv. Ilije Proroka, Velika Kopanica. Po dolasku u Beravce, u 18:00 nadbiskup je blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju u Beravcima. Okupljenim mještanima kratko se obratio g. Nikola Matijević iz Osijeka koji je donirao sredstva za izgradnju mrtvačnice.

Po završetku blagoslova svi okupljeni uputili su se u crkvu Duha Svetoga gdje je nadbiskup predvodio svetu misu u pratnji mons. Stjepana Karalića, ekonoma biskupije i dr. Drage Tukare, kancelara ureda, te župnika vlč. Marka Gaćarića i vlč. Vlade Mandure, vojnog kapelan. Na početku misnog slavlja nadbiskupa je pozdravio župnik vlč. Marko Gaćarić te mu uputio čestitke za njegovih 50 godina svećenstva i 20 godina biskupskog zvanja. Potom je gospođa Ivana Škripek Kladarić, članica pastoralnog vijeća i voditeljica crkvenog zbora pozdravila nadbiskupa u ime crkvene zajednice Beravaca i ukratko ga upoznala s mjestom, događanjima u selu i crkvom. Poklon kao zahvalu za posjet i uspomenu nadbiskupu uručio je Šimo Kladarić, član ekonomskog vijeća. Nadbiskup mons. dr. Marin Srakić pozdravio je sve prisutne i zahvalo se župniku i svim osobama angažiranim u crkvenoj zajednici Beravaca, te gospodinu Nikoli Matijeviću, za pomoć koju pruža Beravcima i našoj crkvi.

Nakon svete mise nadbiskup se sastao sa župnikom, članovim ekonomskog i pastoralnog vijeća, članicama pjevačkog zbora, ministrantima, čitačima i ostalim osobama angažiranim u crkvenoj zajednici Beravaca. Kratko su razmijenili mišljenja, a potom se zajednički fotografirali ispred oltara.

Posjet nadbiskupa mons. dr. Marina Srakića završio je zajedničkom večerom s mještanima i gostima u Lovačkom domu u Beravcima.

Na području sela djeluje više društava:

 

U Beravcima se od 1978. godine priređuje kulturna manifestacija "Ižimača", smotra folklora i starih običaja. "Ižimača" se održava drugi vikend mjeseca rujna.

U subotu, 10. rujna 2016. godine održati će se jubilarna 35. "Ižimača".

Na 25. "Ižimači" predstavljen je novi prospekt Hrvatske turističke zajednice o Etno-parku "Ižimača".

© 2010 Beravci - Design & development by Sklad